Van Dunhuang naar Turpan, de laatste treinreis
Blijf op de hoogte en volg Ingeborg
22 September 2006 | China, Turpan
De treinreis was gelukkig een stuk rustiger en ik heb goed geslapen. De trein stopte een paar keer en een van die keren zijn er nog vier anderen in mijn cougette gekomen, maar dat heb ik niet gemerkt.
Om even voor zeven uur kwamen we aan in Daheyan, het treinstation voor Turpan. Met de publieke bus ben ik hierheen gekomen. Dat was wel even afzien, want ik had de laatste zitplaats en zat letterlijk ingeklemd tussen twee Chinese echtpaarhelften. En iedereen in het mini-busje stonk vreselijk naar een combinatie van knoflook en zweet. He, lekker dat mengen met de plaatselijke bevolking. En even leek het erop dat deze rit ook nog het vervolg zou zijn op de achtbaanrit van gisteravond. Maar na een kwartier bleek dat ze het instructieboekje 'hoe leg ik een asfaltweg aan' hier wel gelezen hadden. Gelijk een hotel gezocht en mijn spullen achtergelaten (hoewel ik niet veel bij me heb, is het net teveel om de hele dag mee te slepen).
De zoektocht naar het hotel was dit keer een kleine speurtocht. Het hotel wat in de Lonely Planet als goed en goedkoop stond aangegeven, was helemaal niet zo goedkoop. Dus heb ik een ander hotel gezocht. Nu heb ik een wonderschoon uitzicht op het busstation en zit tegenover de markt. Lekker druk, dus. Maar volgens mij kan ik dat inmiddels wel hebben. Het belangrijkste is dat ik een eigen badkamer heb, met een douche met warm water.
22 September 2006 - 12:05
Thea:
Laat ik nu pas die kaart op de website zien! Heb ik steed op multimap zitten zoeken ... -
22 September 2006 - 12:07
Willem:
Zweetlucht... knoflook.... Je bent de plaatselijke bevolking wel helemaal in het wild aan het observeren, is het niet ;-)
Hoe gaat het eigenlijk met je Chinese taalvaardigheid? Volgens de taalpedagogen ben je nu al enkele weken bezig met de 'methode onderdompeling' als het gaat om het leren van de taal. Gewoon het diepe in en zwemmen, dus. -
22 September 2006 - 12:10
Willem (vervolg):
En hoe mijn reactie er nu twee keer opkomt, weet ik ook niet. Ik heb toch maar één keer op 'plaats reactie' geklikt. -
22 September 2006 - 12:18
Björn:
ook ik heb nu pas de kaart ontdekt!!!Als ik naar china ga wil ik kettingzaag meenemen, dan ik ze helpen kappen in de katoenplantage. Ik geloof ook dat de plaatselijke automonteurs hun handen vol hebben aan het repareren van auto's met al de slechte wegen en chauffeurs die het niet zo nauw nemen. -
22 September 2006 - 12:28
Karen:
Ik vraag me af hoe toevallig het is dat jou reissite onderaan voorzien wordt van links naar '12 kg afvallen?', Gemakkelijk gourmetten', 'fitfixers, gezond en slank' en de wat vreemde eend in de bijt 'Toscaanse kookstudio'. Kan ook mijn eigen obsessie zijn natuurlijk dat ik denk dat hier sprake is van causaal verband.
Maak je veel foto's? Ik verheug me op een bezichtiging. En voorzichtig met dat wennen aan de drukte. Af en toe even afzonderen in je eigen douche (toch de enige plaats waar je alleen kon zijn). Je moet wel wijzer worden van reizen maar ook weer niet te veel veranderen.
Vermaak je en tot snel, vriendelijke groet, Karen -
22 September 2006 - 12:33
Ingeborg:
Tof om nu al zoveel reactie van jullie te lezen! Ik vind jullie commentaar geweldig en het laat me nog meer inzien wat voor geweldige ervaringen ik hier opdoe. Blijf zo door gaan! -
22 September 2006 - 13:44
Monica:
Ha Ingeborg, ik vind het juist heel tof om zo vaak bericht te krijgen over een voor mij onbegrijpelijk land, uit zo te lezen soms de middle of knowhere! -
22 September 2006 - 14:36
Rinie:
Die bustochten met het achtbaanprincipe zijn wel lekker Aziatisch. Gelukkig heb ik geen ervaring met lokaal busvervoer in China en dat wil ik wel zo houden.
Na al dat gehobbel is een stuk asfalt goddelijk net zo als een warme douche. Je leert vanzelfsprekende dingen in NL wel meer waarderen. -
23 September 2006 - 10:42
Ingeborg:
Rinie, ook de toerbussen van de groepsreizen maken gebruik van dezelfde wegen. Dus als je ooit naar China gaat, zal je toch aan de achtbaanstijl-snelwegen worden blootgesteld. Dat hadden de Amerikanen ook ontdekt! Maar misschien wil je na mijn verhalen wel niet meer naar China...?!