De Mogao grotten - Reisverslag uit Dunhuang, China van Ingeborg Kints - WaarBenJij.nu De Mogao grotten - Reisverslag uit Dunhuang, China van Ingeborg Kints - WaarBenJij.nu

De Mogao grotten

Blijf op de hoogte en volg Ingeborg

20 September 2006 | China, Dunhuang

Vandaag heb ik de Mogao grotten, op 25 km van Dunhuang, bezocht. Deze grotten zijn de mooiste voorbeelden van Boeddhistische kunst ter wereld en de oudste Boeddhistische heiligdommen in China. Over een lengte van bijna twee kilometer zijn in honderden grotten uitgehakt in de zandsteen kliffen. De grotten zijn gemaakt als dank voor een veilige thuiskomst of als wens voor een behouden reis door de barre en droge woestijn, waarvan nogal wat mensen nooit meer terugkwamen. Ondanks dat er tot 1949 veel is geplunderd en sommige grotten zwaar zijn beschadigd door wind, water en erosie, zijn er nog 492 intact gebleven.
Uit verschillende periodes zijn stijlen te herkennen (Wei, Sui, Tang, Vijf dynastien, Song, Xixia en Yuan). De muurschilderingen en beelden uit de Tang-dynastie (618-907) zijn het beste bewaard gebleven. Maar ik heb ook grotten gezien uit de vierde eeuw die nog prachtig waren.
De grotten varieren in grootte van 1 meter tot 40 meter hoog. Ook de sculpturen varieren van enkele centimeters tot 35 meter (!) hoog. Met de rondleiding van ruim twee uur heb ik een stuk of tien grotten bezocht. De een nog mooier dan de ander. Ze zijn beschilderd bijna van top tot teen, alleen de grond niet. De wanden en de plafonds zijn voorzien van verschillende voorstellingen: duizenden Boeddha's, lotusbloemen, complete Boeddhistische scenes, en dat alles in de meest fantastische kleuren: verschillende kleuren blauw (indigo en lapis lazuli), rood, bruin, wit, groen en zwart. Ik kan niet beschrijven hoe mooi dit is. In twee grotten was een beeld van een zittende Boeddha te zien, een ruim 34 meter hoog en de ander 25 meter. Zo ontzettend groot, dat de teennagel al zo mega-groot is dat je er van beneden tegenaan kijkt!
De grote Boeddha's zijn ter plekke uit de klif uitgehakt, en dus van zandsteen, en beschilderd. De kleinere beelden hebben meestal een houten skelet wat bekleed is met stro en leem, waarop weer geschilderd is. Uiteraard mocht je, omdat flitslicht schadelijk is voor de kleuren, binnen geen foto's nemen. Maar dit is echt een van de mooiste voorbeelden van Boedhistische kunst die ik heb gezien en ik zal het me zeker blijven herinneren ook zonder plaatjes. Als je toch iets wilt zien, kijk dan eens op: http://www.chinatravelreference.com/TravelGuide/Gansu/MogaoGrottoesPhoto.asp of op http://www.textile-art.com/dun1.html
Of lees meer over de grotten op http://www.cctv.com/lm/176/71/88868.html, op http://idp.bl.uk/pages/collections_ch.a4d
of op http://tosl.cn/english/dongfanwenming/history/donghuang/dh_dtcqzp.htm

• 20 September 2006 - 13:52

Björn:

De legende van de wassende maanbron, ik heb alleen niet gelezen waar god odin is gebleven of was Odin op vakantie toen dit gebeurde. Hier is de god van de zon nog steeds aanwezig. groet Björn

• 20 September 2006 - 14:36

Rinie:

Klinkt goed, ik ga zeker even surfen.
    Veel plezier verder.

• 20 September 2006 - 19:14

Rinie:

Heb nu ook de plaatjes gezien. Ziet er inderdaad schiterend uit. Dit moet toch wel 1 van de hoogtepunten zijn!

• 20 September 2006 - 19:17

Harry:

Als armzalige thuis blijver moet ik toch wel veel missen.
    Waar geef je de voorkeur aan; het kozijn schilderen of je advies om het internet af te grazen.

• 20 September 2006 - 19:23

Monica:

Je vertelt zo levendig dat het net is of ik er bij ben of dat je heel dicht in de buurt bent.
    Je hebt al een flinke afstand gereisd!

• 20 September 2006 - 20:41

Willem:

Het plunderen is, vrees ik, niet van vandaag of gisteren.

Hoe denk je anders dat het British Museum of het Louvre aan hun fraaie verzameling Egyptische oudheden zijn gekomen? :-(

Niettemin: wat fijn dat er nog zo veel waardevols is bewaard gebleven.

Ingeborg

Drie weken lang in mijn eentje van Beijing langs de oude zijderoute naar Urumqi. Of ik gek ben? Of ik het niet spannend vind? Wel een beetje, maar ook en vooral erg nieuwsgierig. Naar het landschap, de kunstschatten, de mensen, het eten en het reizen zelf. Ik verwacht dat alles anders is dan in Beijing, Xi'an en Shanghai, waar ik in 2001 ben geweest. Dit keer dus minder grote steden, en in plaats daarvan woestijn en bergen. Of mijn verwachtingen uitkomen, kun je meelezen in mijn dagboek. Mijn route (voor zover ik nu weet en heb kunnen bedenken): Beijing, Datong, Hohhot, Yinchuan, Lanzhou, Xiahe, Jiayuguan, Dunhuang, Turpan, Urumqi. Vanaf Urumqi vlieg ik in bijna drie en half uur terug naar Beijing, waar ik mijn reis afsluit met twee dagen bijkomen, de laatste inkopen doen en doen wat ik in 2001 niet heb gedaan. Een van de dingen die ik nog heel graag wil doen is het bezoeken van het Mausoleum van Mao en het Beihai Park. Leuk dat je me wilt volgen. Veel leesplezier!

Actief sinds 03 Aug. 2006
Totaal aantal bezoekers 12065