Via Hohhot naar Yinchuan - Reisverslag uit Yinchuan, China van Ingeborg Kints - WaarBenJij.nu Via Hohhot naar Yinchuan - Reisverslag uit Yinchuan, China van Ingeborg Kints - WaarBenJij.nu

Via Hohhot naar Yinchuan

Blijf op de hoogte en volg Ingeborg

15 September 2006 | China, Yinchuan

Ik heb ook Hohhot in Binnen-Mongolie inmiddels achter me gelaten en ben nu in Yinchuan. Morgenavond neem ik hier vandaan de nachttrein naar Lanzhou en dan zondagmiddag (mijn tijd) een vlucht naar Jiayuguan.
De bus van Datong naar Hohhot was leuk. Onderweg had ik ruim de tijd (drieenhalf uur) om het landschap te bekijken. Tegelijk met mij ging ook het Engelse stel met deze bus. Het landschap was heuvelig, droog en kaal. De dorpjes bestaan vaak uit lemen huisjes, die in het landschap totaal niet opvallen. Hohhot was chaotisch en vies. 's Avonds kon je de uitlaatgassen en andere viezigheid van je afschrapen. Het kopen van een treinkaartje was een worsteling en een speurtocht tegelijk. Op het station zeiden ze dat ze helemaal geen kaartjes meer hadden voor de nachttrein... Ik dacht slim te zijn door naar het kantoor in de stad te gaan (elke stad heeft hier ook in de stad wel een ' train booking office') maar ook daar hadden ze geen kaartjes voor de nachttrein. Dat viel tegen. Wel hadden ze nog kaartjes voor de trein die om 10.30 uur zou vertrekken. Aangezien dat niet optimaal maar altijd nog beter was dan het alternatief vastzitten in Hohhot, zo'n kaartje gekocht. In Hohhot de rest van de dag doorgebracht met het bezoek aan twee oude tempels, de Da Zhao en de Xilitu Zhao. Vooral de Da Zhao was erg mooi en vooral heeeeel erg rustig. Ook nog de moskee bezocht en over de markt gewandeld. Ik vermaak me alleen al door op straat te kijken naar wat iedereen verkoopt. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het is er: schoenpoetsers, schoenmakers, fietsenmakers, en duizenden soorten eten.

De treinreis woensdag naar Yinchuan was lang, bijna 10 uur. In de trein heb ik een upgrade geregeld van een hard seat naar een hardsleeper. Niet zozeer om te slapen, maar om een beetje acceptabel te zitten. In de hard seat zit je met nog honderden Chinezen en hun enorme bergen bagage opgepropt. Dat zag ik mezelf niet de hele weg doen. De hardsleeper was lang niet vol, dus ik kon lekker naar buiten kijken, een boekje lezen en wat schrijven... En ook over belangstelling had ik niet te klagen. Af en toe nog een praatje gemaakt, hoewel dat met mijn beperkte woordenschat niet meevalt. Maar goed, het is iets. En ze reageren er allemaal heel positief op.

Yinchuan is een leuke plaats, met een niet te groot centrum. Eromheen is overigens een enorme Vinex-wijk herrezen, waar Leidsche Rijn meerdere keren in past... Maar het oude centrum is gezellig met een echte loopstraat! Mijn kamer in het hotel kijkt uit op de Drumtower.
Ik heb hier mijn Chinese talenkennis weer ten volle benut door een treinkaartje en een vliegticket te kopen. En dat is allemaal gelukt, al moest er een tekeningetje aan te pas komen. Tot nu toe heb ik de stad lopend verkend, waarbij ik wederom over een markt ben gewandeld. Ze hebben hier allerlei soorten heerlijk brood en veel fruit, hele lekkere, pitloze druiven een kilo voor 4 yuan. Gisteren naar de Haibao Ta pagode geweest, waar ook een klooster bij is. Een heerlijk rustige omgeving. De 9 verdiepingen tellende pagode beklommen, maar het door de Lonely Planet beloofde uitzicht op de bergen bleef verborgen in de wolken (lees: luchtvervuiling). Een gezellig praatje gemaakt met een monnik die net zijn middagdutje deed naast de tempel, met een tijger-poesje op zijn buik en boven hem zijn vogeltje in bamboekooitje. Jammer dat ik niet nog beter Chinees kan...
Terug in de stad ben ik naar de film geweest. Ik werd aangetrokken door de filmposter bij de bioscoop en heb -op goed geluk- een kaartje gekocht. Eenmaal binnen was de film tot mijn stomme verbazing ondertiteld in Mandarijn en Engels! Een meevaller en een hele leuke film, die speelt in oud-China. Fantastisch stuntwerk, redelijk wat bloed en afgehakte hoofden, maar vooral hele mooie kostuums en muziek. Genoten voor 15 yuan. 's Avonds heb ik gegeten met een Nederlands/Belgisch stel wat ik in het hotel tegenkwam.

Vandaag ben ik met de taxi naar twee bezienswaardigheden buiten de stad geweest: de Twin Pagodas en de Rock Carvings vlakbij Baisikou. En wederom was mijn Chinees beter dan het Engels van de taxichauffeur;-). De rotstekeningen waren prachtig: veel dieren zoals honden, paarden, herten, vis en een soort luipaard of tijger. Ook waren er een soort gezichten te herkennen en iets wat hier doorgaat voor een alien. Nou ja, gelukkig heb ik een rijke fantasie... Erg mooi. De omgeving is ook prachtig, in een kloof van de Helan Shan bergen. Een heleboel roofvogels gezien, hagedisjes en bijna 10 cm grote krekels, die niet alleen een heel grappig geluidje maken maar als ze vliegen mooie, bloedrode vleugels hebben. Zo mooi. De pagodes kon je helaas niet op, maar ook die stonden in hetzelfde prachtige landschap met de bergen op de achtergrond.

Morgen ga ik nog naar de 108 stupas hier in de omgeving. En dan ga ik met de nachttrein naar Lanzhou en vandaar vlieg ik zondagmiddag naar Jiayuguan. Dan ga ik dus echt de woestijn in.

• 15 September 2006 - 07:25

Christel:

Hoe ziet een alien er uit voor een Chinees uit een rotstekeningentijdperk? Zoals Marco Polo misschien?
    En n.a.v. die film: wauw!Ik wil meteen alles weten over het Chinese cultuurbeleid. Film met Engelse ondertiteling!! Daar doen ze zelfs in Turkije niet aan! En die willen nog wel bij de EG! Als je terug bent zal ik je vertellen over de perikelen van mijn Turkse broertje (woont in Turkije, getrouwd met een Turkse) die van de Turkse overheid zijn naam maar moet veranderen in TerViel, omdat ze de W niet (willen) kennen.
    Prettig dat je ook overal Europeanen tegen komt. Lijkt me best lekker, als je op je eentje reist!

• 15 September 2006 - 08:06

Rinie:

Fijn dat het grote avontuur goed uitvalt en lekker dat je ook weleens "gewone" westerlingen tegenkomt. Ik ga vanavond de kaart er maar eens bijpakken om het nog een beetje te kunnen volgen.
    Ook lekker dat al die uren studie ergens toe leiden.
    Ik ben nu al benieuwd naar de dia's.

• 15 September 2006 - 10:22

Harry:

Hoe krijg je het voor elkaar met zoveel chinezen en jij treft de buitenlanders. Of doe je dat om tot rust te komen met een meer bekende taal. Leuk dat je zoveel dingen ziet en mee maakt. Volgens mij reis je zoveel naar het westen dat, (als je niet oppast) straks ineens in Moskou staat.

• 15 September 2006 - 12:16

Thea:

He je fotos van de krekels? Die klinken prachtig. Je hebt het over roofvogels, wat is er verder nog wat betreft fauna? Ik weet daar weinig van, alleen dat de panda inheems is maar die is erg zeldzaam. Mijn reis naar Antarctica gaat trouwens niet door, wel veel lol gehad met het soliciteren. Er waren gepromoveerde Physical Oceanographers met wie ik niet kon konkureren!

• 15 September 2006 - 13:55

Monica:

Casper zal jaloers op je zijn als hij het leest over de roofvogels. En ik ook, alleen al het feit dat je daar helemaal alleen reist en zoveel vriendelijkheid meemaakt. Lijkt me een onvergetelijke ervaring!

• 15 September 2006 - 13:57

Willem:

Hoi Ingeborg,

Het klinkt boeiend, vermoeiend en gevarieerd.

De beroemde Chinese luchtvervuiling heeft het vorige week nog tot een artikel in de NRC gebracht ;-)

Ik vind het zo goed van je dat je met allerlei Chinese luitjes een gesprek aan gaat. Ik weet zelf hoe moeilijk het is en ik heb alleen maar de makkelijkste cursussen met je meegedaan!

• 16 September 2006 - 13:16

Karen:

Geweldig dat we kunnen meegenieten van je exotische ervaringen. Een geestelijk uitstapje voor de achterblijvers die zijn overgeleverd aan de waan van de dag die je altijd weer ongemerkt besluipt. Je houdt ons - ehh tenminste mij -alert. Ga zo door. Wacht met spanning op het vervolg. Ik hoorde van de week dat ze een Diand Duck in het Fries willen uitbrengen. Misschien een leuk klusje voor de volgende treinreis: een aflevering: De neefjes in China, in het chinees natuurlijk.

Zet 'm op. Liefs Karen

Ingeborg

Drie weken lang in mijn eentje van Beijing langs de oude zijderoute naar Urumqi. Of ik gek ben? Of ik het niet spannend vind? Wel een beetje, maar ook en vooral erg nieuwsgierig. Naar het landschap, de kunstschatten, de mensen, het eten en het reizen zelf. Ik verwacht dat alles anders is dan in Beijing, Xi'an en Shanghai, waar ik in 2001 ben geweest. Dit keer dus minder grote steden, en in plaats daarvan woestijn en bergen. Of mijn verwachtingen uitkomen, kun je meelezen in mijn dagboek. Mijn route (voor zover ik nu weet en heb kunnen bedenken): Beijing, Datong, Hohhot, Yinchuan, Lanzhou, Xiahe, Jiayuguan, Dunhuang, Turpan, Urumqi. Vanaf Urumqi vlieg ik in bijna drie en half uur terug naar Beijing, waar ik mijn reis afsluit met twee dagen bijkomen, de laatste inkopen doen en doen wat ik in 2001 niet heb gedaan. Een van de dingen die ik nog heel graag wil doen is het bezoeken van het Mausoleum van Mao en het Beihai Park. Leuk dat je me wilt volgen. Veel leesplezier!

Actief sinds 03 Aug. 2006
Totaal aantal bezoekers 12086